hits

Rikke Gunnersen

Hvorfor jeg er vaganer.

  • Skrevet: 28.08.2016
  • Klokken: 21:29
  • Kategori: Mat

(Viktig: Jeg er enda i en prosessen om å bli en helt og holdent veganer, for det er jo en prossess. Du må ta det steg for steg, det kan ikke skje over natta, for noen fungerer det kanskje, men er du som meg og de fleste andre, så trenger du tid og tilvenning. Det er lov å gå på en smell eller ti, erfaringen min der er som oftes også bare positiv, fordi jeg da merker hvorfor jeg har valgt å endre kostholdet mitt som jeg har, ved at mage og kropp reagerer negativt, for meg spesielt på melkeprodukter, men også på kjøtt dagene i ettertid, fordøyelsen. Samtidig innser jeg også da at smakene vi før tenkte kom fra dyret og produktet det blir til, så godt som bare er tilsetningsstoffer og krydder - noe du altså kan skape, smakene - på en vegansk og like diggbar måte, bare med plusset at det er bedre for din egen helse, dyrene og miljøet. For meg har dyreproduktet blitt mer konsistens, mens det er det du tilsetter som gir smaken. Men, pinnekjøttet på julaften, og den ene lefsa med kald ribbe og egg 1.juledag, vet jeg ikke om jeg klarer legge fra meg helt enda, tross alt.. Tradisjoner altså, det er det som er, det er jo derfor så mange står så hardt på at de aldri kan bli vegetarianere eller veganere, men så er det jo det at jo, vi alle kan, det handler mer om vi vil eller ei, er villige til å prøve, for pinnekjøttet, det kan nok erstattes, men jeg er ikke helt der at jeg vil det enda, trenger ett år eller to til.)

Hvis du har like lite å gjøre denne søndagen som det jeg har, anbefaler jeg å ta en titt på denne, it will be worth it. Første del handler mest om dyrene, mens andre del handler mer om vår helse som mennesker, og hvordan dyreprodukter påvirker oss og hvorfor vi kanskje ikke er laget for å spise som vi som små har blitt fortalt at vi skal spise. Her finnes det et godt svar på alle dine argumenter. Men så klart, hver sin smak, vi må alle spise det vi ønsker og føler for, men det er jo også viktig å spre realitet, for dette er dessverre noe vi ikke lærer på skolen, men som kanskje er noe av det vi skulle lært, som vi hjelpe oss fremover i livet, mer enn hva 3 + 9 = 12 gjør.Noe av det mest frustrerende med denne livsstilen, er at det nå på en måte har blitt til en liten trend, noen blir veganere fordi det er det som er inn nå, de gjør det ikke av riktige grunner, de vet ikke nok til å kunne forsvare og argumitere, de drar livsstilen mer ned enn opp, og det kan være veldig frustrerende, men alt i alt, jo flere veganere jo bedre, uansett hva.

Som jeg skrev over, det er en livsstil, ingen diett. Dietter er ikke godt for noe. En diett er over en kort periode, det er ikke noe du kan leve godt på livet ut, det er verken sundt for kropp eller sjel. For hva skjer da når du må slutte på denne dietten, når du må gi etter på sulten og cravingene? Jo, du legger på deg kiloene du gikk av. Hvem er vell lykkelige også på innsiden ved å leve på 800 - 1000 kalorier om dagen? No one, i hvert fall svært få. I stedet for å telle kalorier, tenk heller på hvor de kommer fra, se heller på pakknings-vedlegget, og velg heller alternativer du kan finne i samme hylle, hvor det er minst mulig tilsatt. Det som står først i rekka etter "ingredienser:" er det produktet inneholder mest av. Jeg koser meg sånn med mat, hællandussen som jeg gosser meg, og jeg er en av de vaganerene som kanskje spiser mer enn man har behov for og trenger også, hehe.. upsi. Jeg spiser meg stappmett, så ebda litt til, det kan jo ikke være helt sundt det heller, men akkurat nå så er det nå sånn, så får jeg ta de ytre konsekvensene av det på eget ansvar. 

Jeg startet med dette for rundt 1 år siden, og på det tidspunktet stort sett bare av grunn av egoistiske grunner, min egen helse, men som året har gått har jeg fått flere og større grunner til å fortsette. Gjennom disse 7 årene som syk, har jeg måtte finne distraksjoner som får dagene til å gå rundt, som oftes har det vært igjennom pc. Jeg har sett utallig med filmer og serier, og må si jeg er passe trøtt på det, men så, for 3 år tilbake, fant jeg youtube, eller, så klart, jeg visste jo hva youtube var fra før av, og hadde vært innom der støtt og stadig for å se videoer. Men jeg fant personer å følge, prankere, vloggere, komikere and you name it, og sist, men ikke minst veganere. Bonny Rebecca, Mongo Island Mamma, Freelee The Banana Girl, Niomi Smart og Loni Jane på Instagram. Det endret alt, og det endret meg.

Video etter video, leste artikkel etter artikkel, spiste gradvis mindre kjøtt, og etterhvert mindre melk, egg og ost, altså generelt dyreprodukter. Det føltes ikke lenger riktig for meg å spise kjøtt, av den grunn at jeg rett og slett ikke følte behovet, men også det at jeg ikke lenger følte at kjøtt er noe vi mennesker er skap til å spise, vi fordøyer plantebasert mat mye lettere og mindre trøblete, bedre. Og jo, vi kan få all den næringen vi trenger uten dyrene, selv disse proteinene som alle stresser sånn om, tro meg, se på apene for eksempel. Så klart, jeg støtter de som velger det fult og helt, jeg levde den livsstilen i nesten 20 år, hadde et godt liv, men jeg har bare funnet noe som passer meg, mitt liv og min situasjon akkurat nå mye bedre. Og best av alt, jeg kan faktisk spise meg mett og tilfredstilt, som resulterer i en god del mer energi og næring, uten at det viser tegn til at jeg spiser for det som kunne vært til tre personer på utsiden. Kalorier er ikke farlig så lenge det kommer fra de riktige tingene, vi avhenger av karbohydrater, det er energien vår, og vi skal ikke være redd for de så lenge det kommer av mat som gjør oss godt. Hvis det er noe du craver, hvis du har lyst på alt av godter som kanskje ikke gjør helsa godt, så betyr det at du rett og slett har fått for lite kalorier og karbohydrater den dagen, for lite energi. Dette var noe jeg fikk bekreftet i det jeg ble så godt som veganer og begynte spise nok. Og det stemmer på en prikk, de dagene hvor jeg spiser jevnt og nok, har jeg ikke en gang lyst på sjokolade, og tro meg.. de som kjenner meg, vet at det egentlig ikke skulle vært mulig.


// Mat fra en vegansk resturant/cafe i Oslo, Funky Fresh Foods. Anbefalles til alle uansett kosthold.

Til slutt. Det viktigste for meg med dette, er få frem at vi skal kose oss med mat, vi trenger mat, og det skal ikke være en byrde som det for alt for mange har blitt med tiden. Vi må alle finne vår egen måte, vår gylne middelvei, for da er jeg så sikker på at vi kan få det bra med oss selv, helsa og hverdagen. Vi må så godt det lar seg gjøre stenge ute alle (f.eks) artikler hvor vi blir fortalt at vi ikke kan spise det ene og det andre, og derfor er det også så viktig å for meg å få frem min historie, men fremdeles vise at mitt viktigste budskap er at du må gjøre det som fungerer for deg, samtidig som jeg deler min erfaring når det har gjort meg godt, det jeg har lært, kunnskapen jeg har fått og informasjon jeg har å komme med.

Takk for at du leste, jeg håper det falt i smak! Ha en fin søndagskveld videre, vakre skapninger.

lisarorvik

28.08.2016 kl. 22:14
Så setningen, lærerikt innlegg :) (Har forresten ukens blogg konkurranse på min blogg nå, bli gjerne med)

Rikke Amalia

28.08.2016 kl. 23:02
lisarorvik: Koselig du syntes det! :)

Anett H

28.08.2016 kl. 22:25
For et flott innlegg! Liker at du bruker den makta du har med bloggen ved å engasjere andre. Håper du "holder" ut livsstilen og står ved det. Har selv vært veggis i 2,5 år nå og kommer helt og holdent til å være det livet ut. Lykke til videre!

Rikke Amalia

28.08.2016 kl. 23:04
Anett H: Tusen takk for det, så hyggelig! Tenker at vi må bruke det vi har, og siden jeg har bloggen er det viktig få det frem her også. Så gøy å høre, bra at det går så fint for deg og at du er sikker på at dette er en livsstil for deg, det er herlig. Tusen takk, og i lige så!!

Otilie S

29.08.2016 kl. 22:50
Åh, jeg har håpet på at du skulle skrive litt om dette fordi du deler så mye digg mat hele tiden og jeg blir så inspirert av deg. Det er så viktig og riktig og bra at du deler og jeg er så glad for at du har funnet ut av hva som funker for deg. Love you lots og takk for et bra innlegg :*

Rikke Amalia

30.08.2016 kl. 17:36
Otilie S: Ååå, snuppa mi, love you <3